Οταν σκοτώνεις τους γονείς σου για να πάς εκδρομή με το ορφανοτροφείο

Οταν σκοτώνεις τους γονείς σου για να πάς εκδρομή με το ορφανοτροφείο

Οικονομία:Οταν σκοτώνεις τους γονείς σου για να πάς εκδρομή με το ορφανοτροφείο
του Μιχάλη Χαιρετάκη
Η ελληνική οικονομία θα αναπτυχθεί με ρυθμό 2,5% πανηγυρίζουν τα διεθνή μέσα και ο οίκος Fitch θα μας αναβαθμίσει απο Β- που ισοβαθμούμε με την Ουκρανία θα ανέβουμε επίπεδο εκεί που βρίσκεται η Ουγκάντα,η Ρουάντα, η Μοζαμβίκη, η Αργαντινή και η Αιθιοπία, ενω αν είμαστε καλά παιδιά και ξεπουλήσουμε ακόμα και την Ακρόπολη θα πιάσουμε σύντομα την Γκάνα, τη Ζάμπια την Κένυα και την Μογγολία σε επιδόσεις. Βέβαια δε μας λένε πώς ακριβώς θα γίνει αυτό, αν γίνει με πραγματική ανάπτυξη ή με ξεπούλημα των παντων, γιατί στα μνημόνια προβλέπεται, οτι πηγαίνει για ξεπούλημα , συμμετέχει στο ΑΕΠ της χώρας παρά το γεγονός οτι τα χρήματα δεν μένουν στη χώρα αλλά πάνε για αποπληρωμή του χρέους.
Είχαμε το 2017 ανάπτυξη γιατί ξεπουλήσαμε τα αεροδρόμια και την ΤΡΑΙΝΟΣΕ , το 2018 θα έχουμε πάλι ανάπτυξη γιατί θα πουλήσουμε κι άλλες ΔΕΚΟ και οτι άλλο υπάρχει απο δημόσια περιουσία. Οσο για τα χρήματα που πληρώνουν οι ξένοι για να αγοράζουν μπιρ-παρά τη δημόσια περιουσία ούτε μυρωδιά δεν τα παίρνουμε. Αν δεν ήταν μάλιστα η φωτογραφία με τους αγοραστές των αεροδρομίων να γελάνε κρατώντας μια χάρτινη επιταγή δε θα καταλάβαινε κανείς οτι έδωσαν χρήματα για να τα αποκτήσουν.
Ακόμα όμως και με 2.5 ανάπτυξη κάθε χρόνο, θέλουμε 8 χρόνια για να πάμε στα οικονομικά μεγέθη του 2014 και 25 χρόνια στο ΑΕΠ του 2008. Το ερώτημα όμως είναι για πόσα χρόνια έχει δυνατότητα η χώρα να παρουσιάζει πλεόνασμα ξεπουλώντας τη δημόσια και την ιδιωτική περιουσία της και θα ξεψυχάει ενώ οι δείκτες θα δείχνουν ακόμα ανάπτυξη; Οσο για τα φτιασιδώματα της ελληνικής οικονομίας, μάλλον είναι περισσότερο για εσωτερική κατανάλωση παρά για τα διεθνή κοράκια των αγορών γιατί είναι τόσο κακότεχνα που τα καταλαβαίνει και ο πιό αδαής φοιτητής των οικονομικών σχολών. Απο το 2010 και μετά μια οικονομία που στηριζόταν στην ανάπτυξη μέσω δανείων του ΑΕΠ μετασχηματίζεται σε μια τριτοκοσμική οικονομία όπου οι πλουτοπαραγωγικές πηγές και ο ιδιωτικός πλούτος της χώρας αλλάζουν χέρια . ενώ την ίδια ώρα πανηγυρίζουμε μπας και τσιμπήσει κάποιος να επενδύσει ή για να δανείσει, προκειμένου να αποπληρώσουμε το υπέρογκο χρέος που απλωθηκε σε δόσεις μέχρι το 2060.
Υπάρχει βέβαια και η αντίθετη άποψη. Οτι η Ελλάδα ποτέ δεν πεθαίνει και θα ανακάμψει στο μέλλον, άλλωστε ήδη έχουν περάσει 2 χρόνια και απομένουν ακόμα μόνο 2127 χρόνια για να πληρώσουν οι ταλαιπωροι κάτοικοι του δήμου Φυλής και 164 χρόνια για να πληρώσουν οι κάτοικοι του Αμαρουσίου, τις οφειλές των δήμων τους. Εν τω μεταξύ, όπως και τα χρέη του ΟΣΕ, του ΟΑΣΑ και του ΟΑΣΘ που πρόσφατα κρατικοποιήθηκε θα τα πληρώσουμε πάλι όλοι εμείς απο τη φορολογία. www.kathimerini.gr/883337/article/oikonomia/ellhnikh-oikonomia/mia- ry8mish-gia-2129-xronia