Λίγα λόγια για τον διαδικτυακό μου φίλο Στέφανο Ξενάκη που δεν θα βρείτε να διαβάσετε κάπου αλλού.

Λίγα λόγια για τον διαδικτυακό μου φίλο Στέφανο Ξενάκη που δεν θα βρείτε να διαβάσετε κάπου αλλού.

Με τον Στέφανο Ξενάκη δεν θυμάμαι καλά καλά πως βρεθήκαμε να είμαστε διαδικτυακοί φίλοι. ¨Εχουμε και οι δύο αρκετές χιλιάδες διαδικτυακούς φίλους και ακολούθους. Ισως με πρόσθεσε αυτός , ίσως εγώ δεν έχει και τόσο μεγάλη σημασία.

Να ξεκαθαρίσω πρώτα ότι δεν έχω κάποια ιδιαίτερη φιλική σχέση πέρα από το γεγονός ότι σε κάποιο πρόβλημα παραβίασης του λογαριασμού του που είχε στο Instagram μιλήσαμε αρκετές φορές στο τηλέφωνο για να τον βοηθήσω  όταν έκανε γνωστό ότι τον είχαν παραβιάσει.. Μου έκανε ιδιαίτερα εντύπωση ο χαρακτήρας του, η ευγένειά του και το ότι δεν ήταν ψεύτικο αυτό που έβγαζε. Αν ζούσα στην Ελλάδα θα ήταν από τους ανθρώπους που θα ήθελα να κάνω παρέα.

Στην είδηση διαβάσα λοιπόν:
«Συνελήφθη, πρωινές ώρες χθες (6-3-2023) στη Βούλα στο πλαίσιο διερεύνησης και αξιοποίησης πληροφοριών από αστυνομικούς του Τμήματος Αναζητήσεων της Διεύθυνσης Ασφάλειας Αττικής, 55χρονος ημεδαπός, σε βάρος του οποίου εκκρεμούσαν καταδικαστικές αποφάσεις, με συνολική ποινή φυλάκισης οκτώ ( 8 ) ετών και έντεκα (11) μηνών, για παράβαση της νομοθεσίας περί επιταγών, μη έγκαιρη καταβολή εργοδοτικών εισφορών και για μη καταβολή χρεών προς το Δημόσιο.
Ειδικότερα, ο 55χρονος στο πλαίσιο της επιχειρηματικής του δραστηριότητας, ως εκπρόσωπος εταιρείας, εξέδιδε κατ’ εξακολούθηση ακάλυπτες επιταγές προς εξόφληση οικονομικών υποχρεώσεων της.
Επιπλέον δεν κατέβαλε έγκαιρα τις εργοδοτικές εισφορές στους ασφαλιστικούς φορείς καθώς και τα χρέη του προς το ελληνικό δημόσιο.»
Προσπάθησα να μάθω περισσότερα αλλά δυστυχώς δεν υπήρχαν πληροφορίες. Την ίδια ώρα διάβαζα παντού σχόλια, «καλό λαμόγιο ήταν και αυτός», «να πινει πολύ νερό» και διάφορες άλλες ανοησίες που φυσικά δεν τολμούσε κάποιος να γράψει πριν την σύλληψή του αλλά όπως είναι από τα αρχαία χρόνια γνωστό «Δρυός πεσούσης πᾶς ἀνήρ ξυλεύεται» .
Δεν έχω διαβάσει κανένα από τα βιβλία του, τα οποία όπως είχα δει έχουν μεταφραστεί σε αρκετές χώρες του κόσμου, ίσως από προκατάληψη, γιατί δεν πιστεύω ότι υπάρχει μια μαγική συνταγή που αν διαβάσεις ένα βιβλίο θα σου αλλάξει τη ζωή σου. ¨Εχω δίκιο; ¨Αδικο; Δεν έχει σημασία εδώ, αυτό που έχει σημασία είναι το τι έκανα μετά.
¨Εψαξα και βρήκα το όνομα της εταιρείας του. Μου πήρε 5-6 λεπτά. ΙΝΚΑΜ ΕΠΕ. Ξεκίνησε το 1998 με κεφάλαιο 6.000.000 δραχμές. Αρκετά σεβαστό ποσό αν σκεφτεί κάποιος την εποχή.
Βρήκα μετά έναν ισολογισμό το 2011 και κύκλο εργασιών γύρω στα 9.000.000 ευρώ. Μια εταιρεία δηλαδή 13 ετών τουλάχιστον που δεν ήταν φούσκα.
Αν τρέχεις με ένα αυτοκίνητο όσο καλό και αν είναι με 180 χιλιόμετρα την ώρα δεν μπορείς να πατήσεις απότομα φρένο αν σου σκάσει το λάστιχο. Θα σκοτωθείς. Δεν μπορείς να διαχειριστείς και να ξεφουσκώσεις το τζίρο 9.000.000 ευρώ όταν αρχίζεις να μπαίνεις μέσα χιλιάδες ευρώ το μήνα. Είναι αδύνατο. Θα προσπαθήσεις όσο μπορείς θα βάλεις μέσα στην επιχείρηση τα όποια κέρδη πολλών χρόνων αλλά θα συνεχίσεις να βάζεις τα χρήματά σου σε μιά μαύρη τρύπα. Οι κατεστραμμένοι δρόμοι της μνημονιακής Ελλάδας σκότωσαν χιλιάδες υγιείς επιχειρήσεις τα πρώτα χρόνια των μνημονίων.
Πως λοιπόν μπορείς από νοικοκύρης και επιχειρηματίας να βρεθείς στη φυλακή; Απλό, δείτε πόσες εταιρείες έκλεισαν ή πτώχευσαν στα χρόνια της κρίσης. Αρκεί να φάς μερικά γερά φέσια από πελάτες σου και έχεις τελειώσει. ¨Οσο έντιμος και αν είσαι θα γίνεις στα μάτια του κράτους και της διαπόμπευσης των ΜΜΕ μεγαλοαπατεώνας.
Αντίθετα αν φτιάξεις 5-6 εταιρείες της μιάς στάσης και των 100 ευρώ ή της μίας λίρας και φεσώσεις το σύμπαν με δεκάδες εκατομμύρια, τότε ναι, είσαι γαμάτος επιχειρηματίας και δεν πας με τίποτα φυλακή. Μέχρι εκπομπή στα κανάλια μπορεί κάποια στιγμή να κάνεις.
Τι έκανε ο Ξενάκης; ¨Εσκασε κανόνι, πήρε τα λεφτά και έφυγε για εξωτερικό; Ξανάφτιαξε μια άλλη διαφημιστική αφήνοντας φέσια στην προηγούμενη; Αυτοκτόνησε όπως χιλιάδες άλλοι πάνω στην αδυναμία της απόγνωσης; ¨Οχι, άρχισε να γράφει. Αυτό ακριβώς είναι η λύτρωση, έρχεται μέσα από το γράψιμο. ¨Οταν σε έχουν κάνει οι άλλοι να νοιώθεις αποτυχημένο σκουπίδι μετά από χρόνια πετυχημένης καριέρας η ψυχολογία σου πέφτει στο πάτωμα. Δεν ξανασηκώνεσαι εύκολα. Κι άν έχεις και ένα διαζύγιο μαζί και παιδιά να διαχειριστείς τότε τα πράγματα είναι ακόμα χειρότερα.
¨Εζησα κάτι παρόμοιο με τον Stefanos Xenakis και μπορώ να καταλάβω ακριβώς πως αισθανόταν όταν έκλεινε την εταιρεία του. Εγώ είχα την πολυτέλεια να μην χρωστάω, ευτυχώς γιατί δεν είχα ανοιχτεί και βρέθηκα μετά από αρκετά μεγάλη καριέρα στο χώρο της πληροφορικής να ψάχνω για δουλειά το 2015 και οι μόνες εταιρείες που μου είχαν ζητήσει να κάνουμε συνέντευξη ήταν ένα γραφείο τελετών για τη θέση του οδηγού νεκροφόρας και μιά πιτσαρία για τη θέση του υπεύθυνου βάρδιας.
Αν δεν έφευγα στο εξωτερικό την ίδια χρονιά θα κατέληγα στην ίδια και χειρότερη θέση από χιλιάδες ομοιοπαθείς που είχαν την ατυχία να ζούν στην μνημονιακή Ελλάδα και δεν ήταν λαμόγια.
Αυτό που με εξόργισε και με εξοργίζει όμως περισσότερο όλα αυτά τα χρόνια, είναι οι πραγματικοί μεγαλοοφειλέτες του ελληνικού δημοσίου, εταιρείες και φυσικά πρόσωπα που αναρτούσε κάθε χρόνο η ΑΑΔΕ να χρωστούν εκατοντάδες εκατομμύρια ευρώ και που με μαγικό τρόπο κάθε χρόνο εξαφανίζονταν από τις λίστες χωρίς φυσικά να πληρώσουν ποτέ ούτε ένα λεπτό του ευρώ.
ΥΓ.
Το ανέκδοτο της ανακοίνωσης είναι το “τμήμα αναζητήσεων της ασφάλειας” που τον αναζητούσε ( ;;;; ) ενώ ο άνθρωπος έκανε δημόσιες αναρτήσεις για τις διαλέξεις που έδινε και με ένα απλό γκουγκλάρισμα καθημερινά μπορούσε κάποιος να δεί το μέρος και την ώρα που θα ήταν η επόμενη διάλεξη ή παρουσίαση που θα έκανε.
Μου κάνει εντύπωση όμως, γιατί να θέλουν να τον τσαλακώσουν τώρα; Αυτές τις μέρες; Φαίνεται περίεργο