Η αναλγησία των ματωμένων πλεονασμάτων χτυπά την πόρτα των αστέγων και ανέργων της Σχεδίας

Η αναλγησία των ματωμένων πλεονασμάτων χτυπά την πόρτα των αστέγων και ανέργων της Σχεδίας

  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  

Η αναλγησία των ματωμένων πλεονασμάτων χτυπά την πόρτα των αστέγων και ανέργων της Σχεδίας
του Μιχάλη Χαιρετάκη
Η Σχεδία είναι μια εφημερίδα δρόμου που εκδίδεται στην Ελλάδα απο την ΜΚΟ Διογένης και είναι το μοναδικό ελληνικό περιοδικό δρόμου και μέλος του Διεθνούς Δικτύου Εφημερίδων Δρόμου (International Network of Street Papers-INSP)*,* το οποίο απαριθμεί 122 περιοδικά δρόμου, σε 41 χώρες, με 14.000 άστεγους, άνεργους πωλητές και 6.000.000 διεθνώς αναγνώστες όπως διαβάζουμε στην ιστοσελίδα της οπως και τη φιλοσοφία που κρύβεται πίσω απο την έκδοσή της:
Οι πωλητές προέρχονται από ευάλωτες κοινωνικά πληθυσμιακές ομάδες: άστεγοι, άνεργοι και γενικώς άνθρωποι που αποδεδειγμένα ζουν κάτω από το όριο της φτώχειας. Από την τιμή πώλησης του περιοδικού (3,00 ευρώ), το 50% (δηλαδή το 1,50 ευρώ) πηγαίνει απευθείας στον ίδιο τον πωλητή. Η «σχεδία» δεν είναι επαιτεία. Οι πωλητές δεν επαιτούν, αλλά με αξιοπρέπεια πωλούν το περιοδικό για να εξασφαλίσουν ένα εισόδημα, το οποίο προηγουμένως οι ίδιοι έχουν αγοράσει. Κάθε πωλητής από τη στιγμή που ενταχθεί στο δίκτυο πωλητών της «σχεδίας» θα του δοθούν δωρεάν δέκα (10) αντίτυπα. Είναι το αρχικό του κεφάλαιο. Όταν πουλήσει αυτά τα δέκα αντίτυπα μπορεί να χρησιμοποιήσει το αρχικό κεφάλαιο για την αγορά άλλων, στο 50% της ονομαστικής τους αξίας (αξία εξωφύλλου). Με άλλα λόγια, ως πωλητής αγοράζει το περιοδικό 1,50 ευρώ και το πουλάει 3,00 ευρώ. Δεν είναι ελεημοσύνη. Ο ενδιαφερόμενος/αναγνώστης με τα 3,00 ευρώ αγοράζει ένα προϊόν, στην προκειμένη περίπτωση ένα αξιόλογο δημοσιογραφικό περιοδικό ποικίλης ύλης με σαφή κοινωνικό προσανατολισμό. Είναι ταυτοχρόνως και μια πράξη αλληλεγγύης.
Η Σχεδία πρωτοκυκλοφόρησε το 2013 στην Ελλάδα και μέχρι τώρα κανείς δεν διανοήθηκε να προσπαθήσει να κλέψει (ναι, κλέψει είναι η σωστή λέξη) έστω και ένα λεπτό απο το εισόδημα αυτών των ανθρώπων που προσπαθούν έντιμα να σταθούν πάλι στα πόδια τους.
Η τιμή της Σχεδίας απο τα 3 ευρώ που ήταν πρίν, ανεβαίνει πλέον στα 4 ευρώ γιατί θα πρέπει στο εξής να πληρώνουν ΕΦΚΑ οι πωλητές της και η οργάνωση που την εκδίδει, προσπαθεί να κρατήσει το 1.5 ευρώ κέρδος, καθαρό, ανα φύλλο, για τους ανθρώπους που τη διανέμουν.
Ακόμα και η προηγούμενη μνημονιακή κυβέρνηση, παρ’ όλη τη σκληρότητά της, δεν τόλμησε να κάνει αυτό που σκέφτηκε κάποιος νοσηρός εγκέφαλος, γιατί δεν μπορεί να λειτουργεί σωστά ο εγκέφαλος κάποιου που θεωρεί οτι ο άστεγος και ο άνεργος είναι εργαζόμενοι και πρέπει να πληρώνουν ΕΦΚΑ.
Με την ίδια λογική αύριο ο ίδιος θα τους βάλει να δηλώσουν και να πληρώσουν φόρους για το πενιχρό εισόδημα που βγάζουν ίσα για την επιβίωσή τους και γιατί όχι και φόρο επιτηδεύματος αφού καταφέρνουν και ζούν ακόμα, κόντρα στη μνημονιακή λογική
Η “Σχεδία”, τα συσσίτια, οι διανομές τροφίμων, ο«*καφές που περιμένει*» -«caffé sospeso» και οι άλλες δράσεις που ανακουφίζουν τους ανήμπορους συμπολίτες μας, υπάρχουν χάρη στα πενιχρά έσοδα που καταφέρνουν να συγκεντρώνουν, απο το υστέρημα των υπολοίπων και απο την αλληλεγγύη που ακόμα ευτυχώς υπάρχει.
Αλέξη Τσίπρα: Με το να επιβάλλεις φόρους σε αυτά τα λιγοστά έσοδα αδύναμων κοινωνικά ομάδων, επιβεβαιώνεις οτι πραγματοποιείς αυτό που κατάγγελνες το 2013 ” Με αίμα δάκρυα και λεηλασία, θα καταφέρουν πλεονάσματα σαν κι αυτά που κατάφερε ο Τσαουσέσκου στη Ρουμανία και ο Πινοσέτ στη Χιλή”
Λίγη ντροπή!
Σχετικοί σύνδεσμοι και βίντεο για τη Σχεδία και τον καφέ που περιμένει
www.shedia.gr/what-shedia-is/
en.wikipedia.org/wiki/International_Network_of_Street_Papers
www.enallaktikos.gr/ar38242el-na-giati-exoyn- eksafanistei-oi-pwlites-toy-periodikoy-dromoy-sxedia.html


https://www.youtube.com/watch?v=UEiS_-dDWbE