10 εκατομμύρια μικροι Κώτσοι

10 εκατομμύρια μικροι Κώτσοι

του Μιχάλη Χαιρετάκη
Θα μπορούσε να είναι σκετσάκι των 10 μικρών Μήτσων, 10 εκατομμυρίων μικρών Κώτσων θα έγραφα εγώ,γιατί Κώτσοι πιαστήκαμε και απορώ κιόλας γιατί δεν όνομάζεται έτσι η αναβίωση της γνωστής σειράς του Λάκη Λαζόπουλου.
Να βγαίνει η πλούσια και να λέει για το πόσο μικρή, 40 μόλις τετραγωνικά, είναι η καμπίνα που ζεί μέσα στο 100μετρο κότερο. Θα γινόταν σίγουρα αν αυτός που ξεστόμισε τη φράση οτι ζεί σε 40 τετραγωνικά διαμέρισμα https://youtu.be/48HyIGlXvU0?t=234 ( απο το 3.54 και μετα) δεν έκανε ο ίδιος τη σάτιρα αυτή. Σάτιρα βέβαια δε σημαίνει εμμονή, πιάνω κάποιον και τον ξεσκίζω επειδή είναι δημόσιο πρόσωπο και αφήνω τους άλλους παραδίπλα να κάνουν σημεία και τέρατα.
Σάτιρα σημαίνει οτι χωρίς εμπάθειες και προκαταλήψεις βλέπω τα κακώς κείμενα και τα καυτηριάζω με θανατηφόρο, βιτριολικό χιούμορ. Το να πετάξει μια κοτσάνα ένας τραγουδιστής, ένας ηθοποιός, ένας δικηγόρος, δεν έγινε και τίποτα, δε σημαίνει κάτι.
Αν το κάνεις μια φορά μπορείς να το πείς και σάτιρα, εγώ θα το έλεγα οτι είναι ενα συμπληρωματικό κομματάκι για να γεμίσει η ώρα της εκπομπής, αν το κάνεις σε κάθε εκπομπή, ενώ ο άλλος δεν έχει τη δυνατότητα κάθε φορά δημόσια να σου απαντάει, καταντάει εκνευριστικό για τους θεατές και αρχίζουν να πιστεύουν οτι έχεις εμμονές.
Σατιρα δε σημαίνει οτι πρέπει να ξεσκίζουμε όποιον είναι δημόσιο πρόσωπο και έχει τις λιγότερες άμυνες, αλλά το να ξεσκίζεις την εξουσία και ειδικά οταν είναι ανάλγητη. Οχι βέβαια να ξεσκίζεις την υπάρχουσα για να έρθει στη συνέχεια μια πιο αναίσθητη και πιο ανάλγητη.
Σάτιρα επίσης δε σημαίνει να αποκαλείς να βωμολοχείς αισχρά επειδή η βωμολοχία είναι μέρος της αριστοφανικής σάτιρας με τη σαθρή λογική του “ο αστυνόμος είναι όργανο άρα μπουζούκι”
Ο μακαρίτης ο Πανούσης ναι έκανε σάτιρα, ο παλιός Μητσικώστας με τα κείμενα του μακαρίτη Μπέλλου έκανε σάτιρα, ο παλιός Χάρυ Κλύν έκανε σάτιρα. Σάτιρα κάνεις οταν δεν έχεις πολιτικές συμπάθειες και αδυναμίες, αλλιώς καταντάς να στρατεύεσαι και να μην είναι σάτιρα αυτό που κάνεις αλλά κάτι χυδαίο.
Προφανώς δε γίνεται να ξεσκίζεις αυτόν που φιλοξενείς και τρώς μαζί του ψάρια , αν και για να πω την αλήθεια κανείς δεν τον είδε να κοιμάται εκεί και να τρώει ψάρια.

Όπως έγραφε ο Παπαχρήστος στα ΝΕΑ το καλοκαίρι:

«Σε γνωστή ψαροταβέρνα του νησιού κειμένη παρά την περιοχή Αμπελάς υπουργός της Κυβέρνησης (του οποίου το όνομα αισθάνομαι μία αποστροφή και να αναφέρω…) παρήγγειλε μια συναγρίδα, βάρους και μεγέθους… αρνιού, με την εντολή να σταλεί στο «σπίτι του Λαζόπουλου, έχει τραπέζι στον Τσίπρα».
και ήρθε να το επιβεβαιώσει και ο Καλούδης
«Για να γυρίσουμε και στα χρόνια του ρεπορτάζ: ο πρωθυπουργός ήταν πράγματι στην Πάρο διακοπές. Φιλοξενήθηκε πράγματι στην έπαυλη του Κύριου Λαζόπουλου.»
Εγώ πάλι, γνωστός άπιστος Θωμάς, απορώ γιατί θα έπρεπε ο υπουργός της κυβέρνησης να παραγγείλει τη συναγρίδα λέγοντας «έχει τραπέζι στον Τσίπρα» ή γιατί ο Καλούδης πρέπει να λέει τη λέξη «πράγματι» σε κάθε πρότασή του. Ακόμα δεν μπορώ να καταλάβω τη σκοπιμότητα να μας πείσουν κάποιοι ντε και καλά οτι ο Τσίπρας έκανε διακοπές στο εξοχικό του Λάκη Λαζόπουλου και δεν ήταν κάπου αλλού.
¨Ομως θα ξαναγυρίσω στα 10 εκατομμύρια μικρούς Κώτσους, γιατί Κώτσοι πιάστηκαμε όλοι μας πριν 3 χρόνια για μια ακόμα φορά. Μια σκληρή και ανάλγητη μνημονιακή κυβέρνηση έδωσε τη θέση της σε μια πιό σκληρή και πιο ανάλγητη. Λύκοι κάτω απο προβιά προβάτων (επίτηδες βάζω 2 σχεδόν ταυτόσημες λέξεις).
Λύκοι όχι μόνο ανενόχλητοι και ανέγγιχτοι απο αυτή τη δήθεν σάτιρα, αλλά που πριμοδοτήθηκαν έμμεσα απο αυτήν.
Δυστυχώς για μένα και μερικούς άλλους που μεγαλώσαμε με τον παλιό καλό Χάρυ Κλύν, τον μακαρίτη τον Πανούση και τον παλιό καλό Μητσικώστα μου είναι πολύ δύσκολο να συνηθίσω με κάποια σημερινά στρατευμένα ή άνευρα και ανούσια υποκατάστατα.
Οχι ευχαριστώ Λάκη δε θα πάρω 🙂