Εκει στις δημοσκοπήσεις, παιδιά συντονιστείτε για να μη ξεφτιλιζόσαστε

Εκει στις δημοσκοπήσεις, παιδιά συντονιστείτε για να μη ξεφτιλιζόσαστε

Εκει στις δημοσκοπήσεις, παιδιά συντονιστείτε για να μη ξεφτιλιζόσαστε

του Μιχάλη Χαιρετάκη

Ομοβροντία δημοσκοπήσεων εμφανίζονται σε φιλοκυβερνητικά ΜΜΕ που έγιναν εντελώς τυχαία με διαφορά μιας ημέρας και εντελώς πάλι τυχαία το κύριο τους συμπέρασμα είναι οτι η ψαλίδα μεταξύ των ΝΔ και ΣΥΡΙΖΑ μειώνεται.

Αξίζει να σταθούμε σε κάποια στοιχεία που δεν στάθηκαν όσο έπρεπε οι δημοσκόποι, ούτε κάν υπήρξε συντονισμός απο κάποιο κέντρο εξουσίας, ωστε να μην ξεφτιλίζονται με κάποια αποτελέσματα που είναι πέρα απο τα όρια του στατιστικού λάθους.

Στη μια δημοσκόπηση με διαφορά, το επαναλαμβάνω, μια μέρα απο την άλλη, οι αναποφάσιστοι, το λευκό /ακυρο , δε θα ψηφίσω, δεν ξερώ/ δεν απαντώ συγκεντρώνουν 41.7% στην άλλη συγκεντρώνουν 31.9%
10% διαφορά; Το πρώτο περίεργο. Ας κάνω όμως το δικηγόρο του διαβόλου και ας δεχθούμε όμως το ακραίο οτι έχει να κάνει με τις διαφορετικές ιδιαιτερότητες που έγινε η κάθε μια δημοσκόπηση.

Πάμε να δουμε το άλλο παράδοξο που ξεφεύγει απο τα όρια της λογικής και αγγίζει τα όρια του θαύματος και του υπερφυσικού. Οπως θα περίμενε κάποιος , με βάση τη στατιστική και την επιστήμη, οταν αναποφάσιστοι λευκά κλπ έχουν μεγαλύτερα ποσοστά, τότε και η διαφορά μεταξύ των κομμάτων θα μικραίνει γιατί έχουν να μοιραστούν μικρότερη πίτα μεταξύ τους.

Εδω γίνεται ακριβώς το αντίθετο. Στη δημοσκόπηση με τους πολλούς αναποφάσιστους ,αποχή, λευκά, η διαφορά των 2 κομμάτων μεγαλώνει, στην άλλη δημοσκόπηση η διαφορά μεταξύ των 2 κομμάτων μικραίνει.
Ειδικά για τη ΛΑΕ το ένα γκάλλοπ τη δείχνει να αυξάνει τα ποσοστά της σημαντικά ,ενώ το άλλο σε επίπεδα διάλυσης.

Σε εναν πίνακα αφαιρώντας λευκό, αναποφάσιστους, δεν ξέρω / δεν απαντώ, βλέπετε τα ποσοστά των δημοσκοπήσεων με αναγωγή στο 100%.

Κάποιοι θα πρέπει να ντρέπονται για τα κατορθώματά τους. Στην προσπάθειά τους να περάσουν το μήνυμα τους οτι η ψαλίδα κλείνει, ξεπέρασαν ακόμα και την Commonview!