50 Drones για τον ελληνικό στρατό;  Πρόκειται για παρεξήγηση, είναι ψεύτικα νέα (fake news).  Ο Remzi Başbuğ πρόεδρος της εταιρείας Assuva Savunma Sanayi που κατασκευάζει τα drones μιλάει για το θέμα στο heretakis.gr.

50 Drones για τον ελληνικό στρατό;  Πρόκειται για παρεξήγηση, είναι ψεύτικα νέα (fake news).  Ο Remzi Başbuğ πρόεδρος της εταιρείας Assuva Savunma Sanayi που κατασκευάζει τα drones μιλάει για το θέμα στο heretakis.gr.

(επιτρέπεται η αναδημοσίευση με αναφορά στο heretakis.gr)

του Μιχάλη Χαιρετάκη.

Μετά το σάλο που ξεσήκωσε η είδηση της απόκτησης 50 drones τουρκικής κατασκευής από τον ελληνικό στρατό, υπήρξε επίσημη διάψευση από το υπουργείο Εθνικής Αμυνας.
Ομως κάτι δεν κολλούσε σε όλη την ιστορία. Πως βγήκε μια τέτοια φήμη; Πως κυκλοφόρησε. Ψάχνοντας το διαδίκτυο ανακάλυψα την πηγή της είδησης που είναι η παρακάτω:
https://www.ahaber.com.tr/video/gundem-videolari/iste-yunanistanin-turkiyeden-siparis-ettigi-o-ihalar?fbclid=iwar2ee9_cp2-m6dyameydpmrn5c1iseajiwk-ndxj2kpa2lviyxwvayku-wi

Βρήκα τον  Remzi Başbuğ  στην επίσημη σελίδα του στο facebook και είχαμε έναν πολύ ενδιαφέροντα διάλογο που με την άδειά του γίνεται συνέντευξη.

Χαιρ:Καλησπέρα κύριε  Basbug
Υπάρχει μια μεγάλη συζήτηση εδώ στην Ελλάδα, σχετικά με ένα δήθεν συμβόλαιο μεταξύ του Assuva Group και του Ελληνικού Στρατού.
Μέχρι στιγμής υπάρχει επίσημη άρνηση της σύμβασης.
Μπορείτε να μας παράσχετε οποιοδήποτε έγγραφο ως απόδειξη σχετικά με το θέμα;
Ευχαριστώ.
Μιχάλης Χαιρετάκης

Basbug:Δεν υπάρχει κανένα συμβόλαιο μεταξύ μας.
Χαιρ: Ευχαριστώ,υπάρχει κάποια απόδειξη ότι τους στείλατε 2 κομμάτια, γιατί σας κατηγορούν ως ψεύτη.
Basbug: Αυτά είναι ψεύτικα νέα, δεν υπάρχει κάποιο συμβόλαιο μεταξύ μας.
(του παραθέτω το σύνδεσμο με το βίντεο του ahaber)
Basbug:Εάν ακούσετε τη συνομιλία καλά, λέω ότι δεν υπάρχει συμβόλαιο μεταξύ μας.
Αυτό το drone χρησιμοποιείται στη δραστηριότητα αναζήτησης και διάσωσης, όχι για στρατιωτικούς σκοπούς.
Υπάρχει ζήτηση παγκοσμίως.
Χαιρ:Ναι κατάλαβα. Δεν είναι για στρατιωτικούς σκοπούς αλλά για σκοπούς διάσωσης. Μήπως σας ρώτησαν προφορικά;
Basbug:Προφορικά, έγινε μια εξήγηση για τις επιδόσεις και τα χαρακτηριστικά του. Αλλά το άτομο που κάλεσε από την Ελλάδα δεν είναι από το υπουργείο Άμυνας. Δεν έχουμε συμβόλαιο με το ελληνικό υπουργείο Άμυνας. Τα κανάλια ειδήσεων είπαν υπερβολικά νέα και πράγματα. Αυτό το προϊόν δεν είναι τακτικό πολεμικό drone
Χαιρ:Όπως καταλαβαίνω, υπάρχουν 2 εταιρείες που πωλούν το drone σας στην Ελλάδα, και η τιμή κυμαίνεται μεταξύ 30.000 και 42.500 ευρώ.
Basbug:Ναι, έχουμε δίκτυο πωλήσεων σε πολλά μέρη του κόσμου.Τα προϊόντα μας είναι προϊόντα για μη στρατιωτική χρήση, γενικού σκοπού.
Χαιρ:Ωστόσο, στην Ινδία, το προϊόν σας κοστίζει περίπου 9.000 USD. Γιατί υπάρχουν τόσες πολλές διαφορές;

Basbug:Έχουμε πολλά διαφορετικά προϊόντα.Περισσότερα του ενός μοντέλα. Για αυτό, θα σας στείλω έναν σύνδεσμο για να ελέγξετε τα προϊόντα.
https://assuvadedektor.sahibinden.com Όλα τα προϊόντα και οι τιμές βρίσκονται σε αυτόν τον ιστότοπο
Χαιρ:Ευχαριστώ. Είναι αυτές οι επίσημες τιμές για εξαγωγή;
Basbug:Ναι, αυτές είναι οι σωστές επίσημες τιμές.
Χαιρ:Βλέπω ότι το προϊόν σας μοιάζει με το DJI Matrice 600 PRO.Είναι μια παραλλαγή του ή είναι εντελώς νέο; Χρησιμοποιείτε λοιπόν τα ίδια μέρη;
Basbug: Το λογισμικό και το υπο-υλικό (sub-hardware) είναι δικά μας, η συσκευή ανίχνευσης του υπεδάφους και οι σένσορες επίσης.Αν θέλετε θα σας στείλω αναλυτικές φωτογραφίες. Είναι 60% τουρκικό προϊόν. Το λογισμικό είναι 100% δική μας ανάπτυξη.
Χαιρ:Σας ευχαριστώ πολύ, μπορώ να χρησιμοποιήσω το διάλογό μας ως συνέντευξή;
Basbug:Φυσικά ας δούμε πρώτα μαζί το κείμενό σας πριν το ανεβάσετε.
Χαιρ:Ευχαρίστως. Νομίζω ότι η εταιρεία σας είναι παράδειγμα έξυπνης καινοτομίας. Σας ευχαριστώ και πάλι. Η συζήτηση μαζί σας ξεκαθάρισε αρκετά πράγματα.

Η συνέντευξη με τον κύριο Basbug μου άφησε ανάμικτα συναισθήματα. Ευγενέστατος, απάντησε στις ερωτήσεις και ξεκαθάρισε ότι πρόκειται για ψεύτικη, κατασκευασμένη είδηση
Οι γείτονες καινοτομούν παίρνοντας υπάρχουσα τεχνολογία και προσθέτοντας δική τους τεχνογνωσία, με μεθοδική δουλειά και χωρίς πολύ μεγάλα κόστη.
Εμείς τι κάνουμε;

ΥΓ. Ο κος Basbug δεν ζήτησε κάποια διόρθωση στο αρχικό κείμενο, απάντησε ότι είναι πολύ κατατοπιστικό. Οι φωτογραφίες παραχωρήθηκαν από τον ίδιο.
 

One Reply to “50 Drones για τον ελληνικό στρατό;  Πρόκειται για παρεξήγηση, είναι ψεύτικα νέα (fake news).  Ο Remzi Başbuğ πρόεδρος της εταιρείας Assuva Savunma Sanayi που κατασκευάζει τα drones μιλάει για το θέμα στο heretakis.gr.”