Η τραγική αλήθεια που δεν μας λένε για τις συντάξεις.

Η τραγική αλήθεια που δεν μας λένε για τις συντάξεις.

 • 532
 •  
 •  
 • 0
 •  
 •  
 •  
 •  
  532
  Shares


Η τραγική αλήθεια που δεν μας λένε για τις συντάξεις
του Μιχάλη Χαιρετάκη
Θα προσπαθήσω με πολύ απλά λόγια να εξηγήσω σε αυτό το άρθρο, τι συμβαίνει με τις συντάξεις, ώστε να καταλάβουν όλοι τι έγινε και τι θα γίνει στο μέλλον.
Υπάρχουν 2 συστήματα γενικά στις συντάξεις. Το ένα λέει οτι θα παίρνεις απο τα χρήματα τα οποία αποταμιεύεις οσα χρόνια εργάζεσαι. το λεγόμενο κεφαλαιοποιητικό, ενώ το δεύτερο χρησιμοποιεί τα χρήματα που μπαίνουν απο εισφορές για να πληρώνει τις προηγούμενες συντάξεις, το αναδιανεμητικο.
Είναι προφανές οτι το δεύτερο σύστημα, οσο μεγαλώνει σταδιακά ο αριθμός των εργαζομένων , δεν έχει κανένα απολύτως πρόβλημα, ίσα ίσα επιτρέπει την κλοπή ασφαλιστικών εισφορών χωρίς να το παίρνουν χαμπάρι οι εργαζόμενοι. Το πρόβλημα υπάρχει μόνο οταν λιγοστεύει ο αριθμος των εργαζομένων (υψηλή ανεργία) ή οταν οι μισθοί οπότε και οι εισφορές είναι σημαντικά χαμηλότεροι απο τους μισθούς των προηγούμενων εργαζομένων που συνταξιοδοτήθηκαν.
Αυτό γινόταν για πολλά χρόνια, απο τη δεκαετία του 50 στην Ελλάδα , οταν τα ταμεία ήταν υποχρεωμένα να καταθέτουν άτοκα τα χρήματά των εργαζομένων ή με πολύ χαμηλό επιτόκιο σε τράπεζες.
Οσο μεγάλωνε ο αριθμός των εργαζομένων ανά κλάδο και ταμείο, τόσο ήταν πιο εύκολο να γίνονται εγκλήματα και μάλιστα ατιμώρητα. Ποιά ήταν αυτά;
1.Κατάθεση αποθεματικών σε τράπεζες ατοκα ή με πολύ χαμηλό επιτόκιο
2. Καταχρηστικά μεγάλες συντάξεις και εφάπαξ που δεν αντιστοιχούσαν με τις εισφορές κάποιων εργαζομένων.
3.Σπατάλες στον κλάδο της υγείας.
4.Πρόωρες συντάξιοδοτήσεις σε παραγωγικές ηλικίες σε τράπεζες ή ΔΕΚΟ ή οργανισμούς που πήγαιναν για ιδιωτικοποίηση. Να θυμίσω εδώ δυο γνωστά παραδείγματα, Ολυμπιακή και ΟΤΕ.
5. Στήριξη της φούσκας του χρηματιστηρίου για πολιτικούς λόγους.
6. Δομημένα ομόλογα.
7. Κούρεμα ομολόγων με το PSI
8. Λεηλασία ταμείων με πρόσχημα την κοινωνική πολιτική. Εδώ να θυμίσω το ΝΑΤ που έδινε συντάξεις σε παλιννοστούντες μετανάστες απο τις χώρες του ανατολικού μπλόκ με το κράτος να κάνει κοινωνική πολιτική με ξένα χρήματα.
Αφού λοιπόν κατασπατάλησαν και έφαγαν τα χρήματα των ασφαλίσμένων,χωρίς να τιμωρηθεί κανείς, συνεχίζουν στους ίδιους ρυθμους λέγοντας ανοησίες προσπαθώντας να αποφύγουν οχι μόνο την τιμωρία αλλά και το λιντσάρισμα απο τον κόσμο , αν ο τελευταίος καταλάβει οτι σε λίγο καιρό δε θα υπάρχει τίποτα για να δίνει το κράτος χρήματα πέρα απο μια βασική σύνταξη αντίδωρο.
¨Ηδη συγχώνευσαν τα ταμεία για να μην καταρρεύσουν κάποια απο αυτά, αλλά το μόνο που κατάφεραν είναι να κερδίσουν ελάχιστο χρόνο πριν συμβεί το μοιραίο. Οι συνταξιούχοι θα παίρνουν στο μέλλον ένα εξευτελιστικό ποσό που δε θα φτάνει καν για μια στοιχειώδη αξιοπρεπή διαβίωση.
Μη σας παραμυθιάζουν οτι περνάει κρίση το ασφαλιστικό σύστημα και οτι σε όλο τον κόσμο συμβαίνει το ίδιο.
Αν κάποιος ρίξει μια ματιά στον παγκόσμιο χάρτη με τις χώρες και τα ασφαλιστικά τους συστήματα θα διαπιστώσει με έκπληξη οτι το ελληνικό ασφαλιστικό σύστημα είναι απο τα τελευταία, στο επίπεδο των χωρων BRICs, κάτω ακόμα και απο χώρες όπως η Κίνα, η Τουρκία, η Ρωσία και η Βραζιλία, περνώντας κάποιες χώρες μόνο τριτοκοσμικές.
www.im.natixis.com/us/resources/2017-global-retirement-index
Θέλετε να δούμε τι κάνουν οι άλλες χώρες; Πως σέβονται τα χρήματα των εργαζομένων;
Δείτε για παράδειγμα τη Νορβηγία.
Εδώ και πολλά χρόνια έχει συστήσει ενα fund που επενδύει τα χρήματα των εργαζομένων σε αρκετές εταιρείες ανα τον κόσμο για να μην υπάρχουν απώλειες αλλά κέρδη. Κάθε χρόνο βγαζει ένα έντυπο ωστε να γνωρίζει ο κάθε ασφαλισμένος που τοποθετούνται τα χρήματά του.
Το 1998 υπήρχαν 100 σελίδες με εταιρείες
www.nbim.no/no/holdingsdata/eq_2017_industry.pdf
το 2017 υπάρχουν 443 σελίδες με πάνω απο 9000 εταιρείες!!!
www.nbim.no/no/holdingsdata/eq_2017_industry.pdf
Με τοποθετήσεις όπως στον όμιλο Mυτιληναίου, στα πλαστικά κρήτης στον ομιλο φουρλή, Jumbo, Kri Kri, Sarantis, Aegean, FF Group, OPAP,TITAN, MOTOR OIL,τράπεζες, ΠΛΑΙΣΙΟ, ΟΤΕ,ΕΥΔΑΠ και έχοντας πάνω 20 δίς δολάρια *μόνο απο 4 μετοχές *της APPLE της SHELL της ALPHABET(Google) και της Microsoft μπορεί να καταλάβει κανείς οτι οι Νορβηγοί σέβονται απόλυτα τις αποταμιεύσεις των εργαζομένων.
H λογική που λέει “Δεν έχει σημασία πως φτάσαμε εδώ ας δούμε τι θα κάνουμε απο εδώ και πέρα” είναι η ίδια λογική που έφτασε τη χώρα να χρωστάει δισεκατομμύρια για άχρηστα έργα και εξοπλισμό και έφερε τα μνημόνια, αντι να αναζητηθούν οι υπεύθυνοι και να τιμωρηθούν αυστηρά.
Αυτή η λογική του στρουθοκαμηλισμού που αντί να βλέπει πως προέκυψε το πρόβλημα και να τιμωρεί αυτούς που το προκάλεσαν ώστε να μην επαναληφθεί, επικεντρώνεται σε λύσεις της λογικής “πονάει κεφάλι, κόψει κεφάλι” δεν εξασφαλίζει απολύτως τίποτα. Ισα ίσα δίνει κίνητρα στο να συνεχιστεί ατιμωρητί η λεηλασία των ασφαλιστικών ταμείων μέχρι να μην υπάρχει ούτε ένα ευρώ.
Οταν λεηλατεί κάποιος τα ασφαλιστικά ταμεία πρέπει να καταδικάζεται στην εσχάτη των ποινών.Οχι ισόβια, θάνατος, όπως καταδικάζει σε αργό θάνατο χιλιάδες,εκατομμύρια ανθρώπους.